HOME UP KEEP ALLOWANCE (HUA) QUESTIONS AND ANSWERS

The following provides responses to specific questions that were submitted.

1. Why do we need federal approval to increase the allowance?  Why can’t we do an increase just for the population in LTCs.

Preliminary research has revealed no specific provision in federal Medicaid statute, regulation or procedures which would create any impediments to increasing the Home UpKeep Allowance.  On the contrary, CMS’s Medicaid Manual provides that Home Upkeep Allowance is an optional income disregard that states may elect to apply, as California has done, to institutionalized individuals.   It will be necessary obtain approval from CMS via a State Plan Amendment for any change in the state-optional Home Upkeep Allowance level in order to assure uncontested FFP.  Such approval should be routine.  Please note that California can increase the Home Upkeep Allowance “just for the population in LTCs”.  In fact, the federal authorization for this allowance restricts its application only to individuals who become permanent residents of medical facilities.

2. What are the requirements concerning being medically certified to return to the home in 6 months?

In order to receive the HUA, the institutionalized individual must meet the following requirements pursuant to the pertinent Section 50605 of Title 22 of the California Code of Regulations.

1) There is a verified medical determination that the LTC patient will return home within six months of the date LTC patient status was established (an individual in a nursing home obtains LTC status beginning the month after the month in which they entered the facility); 

2) Thee home is actually being maintained for the return of the institutionalized individual.

3)  The institutionalized individual’s spouse or family are not living in the home.

3. How does an increase in the HUA decrease the SOC and increase Medi-Cal costs, with a few examples

For every dollar increase in the HUA, the institutionalized individual’s SOC is decreased by one dollar.


Example 1:  An individual who has no spouse who receives $1035 per month in Social Security Retirement benefits becomes institutionalized.  The individual has a verified medical determination that he/she will return home within 6 months.  The county will subtract $35 from the individual’s income for his/her Persona Needs Allowance (PNA).  The county will then subtract $209 per month (for the first six months) for the individual’s home and upkeep allowance.  The individual will have a monthly share of cost (SOC) of $1035 - $35 - $209 equal to $791.   Assume California raised the HUA to $509.  The county will subtract from the individual’s $1035 per month of income $509 for this allowance.  The individual will now have a monthly SOC of $1035 - $35 - $509 equal to $491.    In this example, the $300 increase in the HUA causes the individual’s SOC to go down by $300.  This means that the Medi-Cal program will experience a cost increase of $300 for this case.
4. Why would Medi-Cal regulations need to be changed related to IKIL if the HUA was increased.

Currently, the HUA is set at 133 and 1/3 percent of the Medically Needy (MN) In-Kind Income (IKI) value.  This IKI values, in turn, are determined on the basis of the CalWORKs Maximum Aid Payment Levels.  This current regulatory formula would limit increases in the Home Upkeep Allowance and would necessitate a corresponding increase in the IKI levels as well.  Amending the regulations to separate the HUA as a stand alone income allowance not tied to IKI levels would allow an increase and not impact the IKI level.
5. How are beneficiaries informed of the availability of the HUA?
Medi-Cal beneficiaries are informed of the HUA at the time they apply for Medi-Cal.  It is part of the income computation that must be determined particularly for an individual who is entering Long-Term Care.     
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